מבוא
micromanging (מיקרו-ניהול) הוא מושג שמתאר דפוס ניהול שבו מופגנת שליטה מוגזמת מצד המנהל. מנהל כזה מתקשה להאציל סמכויות והוא מעורב מידי בפרטי הפרטים של העבודה, תוך ניסיון לנהל את העובד בכל צעד קטן שהוא עושה.
בבסיס המיקרו-ניהול ישנה תפיסה עצמית של המנהל, לפיה העובד זקוק להדרכה בלתי פוסקת ושהוא (המנהל) יכול לבצע את רוב הפעולות טוב יותר מכל עובד.
מדוע מנהלים הופכים לכאלו? מנהלים רבים חוששים לאבד את הקשר עם העובדים ורוצים לחוש בשליטה בתהליך ההתפתחות אותו הם מובילים. בכדי לחוש בשליטה הם מתחילים לפתח סגנון אובססיביושל ניהול-יתר. החווויה של העובדים במצב זה הינה כמובן של הגבלה ושל צמצום רב. המחיר הינו שנוצרת פגיעה בהתפתחות התקינה של העובדים ושל הארגון. יש לשער שפעמים רבות הסיבה למיקרו-ניהול הינה גם אישיותיות. כלומר, מדובר באנשים שהשליטה חשובה להם ומצבים עמומים מעוררים אצלם חרדה.
הורים ומיקרו-ניהול האנלוגיה בין תפקיד המנהל לבין תפקיד ההורה ברורה לכל. ההורה, כמו המנהל, מוביל את הילד לעבר יעדים חשובים ולעבר התפתחות וצמיחה. הורה שמפגין מיקרו-ניהול פוגע בתהליך התקין של ההתפתחות, בדומה למנהל כזה. מדוע? מיד נבין.
כל הורה מפגין מיקרו-ניהול (בינקות) מבחינה התפתחותית הקשר בין ההורה לילד מתחילה במיקרו-ניהול של התינוק. התינוק תלוי בהוריו וזקוק לזמינותם הפיזית והרגשית בכדי לשרוד ובכדי להתפתח באופן תקין. במונחים פסיכולוגים נהוג להתייחס לקשר הראשוני כאל קשר חסר נפרדות שבו יש תלות מירבית של התינוק בהורה. כל אלו מתארים מצב של מיקרו-ניהול תקין ורצוי (בינקות). אולם, עם המשך ההתפתחות, הילד מתחיל להיות מסוגל לדאוג לעצמו. הילד מגלה ניצני עצמאות וכאן ישנם מוקשים רבים להורים. כעת, בשלבים הבאים של ההתפתחות גישה של מיקרו-ניהול כבר הופכת להיות גישה המזיקה להתפתחות התקינה.
מהו הנזק במיקרו-ניהול? הורים שמפגינים מיקרו-ניהול לא מאפשרים לילד שלהם לפתח את עצמאותו, את תחושת המסוגלות ולפתח חוש של אחריות. לשם דוגמה, הורים שמנהלים את הכנת שיעורי הבית בצורה קפדנית, לא מאפשרים לילד לפתח את יכולות הניהול העצמי שלו. דוגמה נוספת - הורים שמלבישים את ילדם כל בוקר בשל לחץ הזמן, פוגעים ביכולתו לרכוש מיומנות חשובה זו. מעבר לכל נזקים האלו, מיקרו-ניהול מעביר מסר מחליש לילד: מסר המשדר חוסר אמונה בכוחותיו של הילד, חוסר סבלנות לטעויות שלו וחוסר אמונה בו כאדם שיצליח יום אחד לרכוש מיומנויות.
כיצד ניתן לשים לב שהורים מפגינים מיקרו-ניהול? יש לשער שהמקרים בהם הילד איננו עצמאי, איננו לומד לקחת אחריות בעצמו ובעיקר במקרים בהם נוצרים מאבקי כוח, הם מקרים בהם ההורה מפגין מיקרו-ניהול.